Vietnam: jedlo a gastronómia

Rýchla navigácia článku

Vietnamská kuchyňa je výsledkom dlhej a bohatej histórie krajiny, ktorá bola ovplyvnená rôznymi kultúrami a civilizáciami. Táto kuchyňa je jedinečným mixom vplyvu čínskej a francúzskej kuchyne, ako aj okolitých ázijských krajín, ktoré ovplyvňovali históriu a formovanie Vietnamskej socialistickej republiky. Táto rozmanitosť robí vietnamskú kuchyňu jednou z najzaujímavejších, najzdravších a najobľúbenejších na svete. Vietnam: jedlo a gastronómia – poďme sa pozrieť na to, čo robí vietnamskú kuchyňu tak špeciálnou a prečo by ste mali určite vyskúšať niektoré z jej najznámejších jedál.

Prečítajte si aj ďalšie články z kategórie Vietnam.

Vietnam: jedlo a gastronómia

Vietnamskí kuchári veria, že čerstvosť surovín je kľúčom k vytvoreniu výnimočných jedál. Už po prvom súste zistíte, že vietnamské jedlá sú plné čerstvých byliniek, výrazných korenín a harmonického spojenia sladkých, kyslých, pikantných a slaných chutí. 

Táto jedinečná kombinácia vznikla v dôsledku vplyvu tradičnej ázijskej kuchyne, najmä čínskej a thajskej, ako aj regionálnymi vplyvmi od francúzskej kolonizácie. Môžeme povedať, že vietnamská kuchyňa je zmesou ázijských chutí a francúzskeho vplyvu.

Tradičné vietnamské ingrediencie

Vietnamská kuchyňa sa zakladá na troch základných ingredienciách: ryža, rybacia omáčka a zelenina. Ryža je neoddeliteľnou súčasťou každého jedla, či už sa podáva varená, dusená, pečená, ako cestovina alebo ako papier. Rybacia omáčka je esenciálnou prísadou, ktorá dodáva jedlám slanú a bohatú chuť. Zelenina je zdrojom vitamínov, minerálov a vlákniny, ktoré pomáhajú tráveniu a detoxikácii organizmu. Vietnamské jedlá sú tiež obohatené o rôzne bylinky a koreniny, ako napríklad citrónovú trávu, bazalku, mätu, koriander, zázvor, škoricu, kurkumu a iné. 

Vietnamské jedlá sú zvyčajne ľahké, svieže a vyvážené. Väčšinou sa pripravujú krátkym tepelným spracovaním alebo marinovaním. Vietnamskí kuchári dbajú na to, aby jedlá prezentovali všetky základné chute: sladká, slaná, horká, kyslá a pikantná. Tieto chute sa dosahujú kombinovaním rôznych prísad, ako napríklad cukru, soli, octu, limetky, chilli a iných. K jedlu sa často pije čaj alebo voda s ľadom.

Najznámejšie vietnamské jedlá

1. Pho – národná polievka

Keď sa hovorí o vietnamskej kuchyni, každému asi ako prvé napadne slávne vietnamské Pho-čko. Toto jedlo je prakticky národným pokrmom Vietnamu a stalo sa obľúbeným po celom svete. Pho je polievka na báze hovädzieho alebo kuracieho vývaru, s tenkými rezancami a voňavými bylinkami. Každý región Vietnamu má svoju vlastnú verziu Pho, takže počas vášho pobytu môžete ochutnať rôzne varianty tohto jedla.

pho vietnamská polievka

2. Bánh Mì – bageta

Bánh Mì je ďalším jedlom, ktoré musíte vyskúšať. Je to vietnamská bageta (sendvič), plná čerstvých dobrôt, ako je kuracie mäso, hovädzie mäso, marinovaná mrkva, koriander, chilli, sry, vajce – možností je neúrekom. Bánh Mì je dokonalým príkladom toho, ako niekoľkoročná francúzska kolonizácia ovplyvnila túto krajinu a jej kuchyňu natoľko, že si niektoré jedlá úplne osvojila. Vo Vietname, ako v jednej z mála ázijských krajín, domáci ľudia jedia pečivo, nájdete tu množstvo pekární, ktoré naozaj pripomínajú Francúzsko. Ak po Ázii budete cestovať dlhodobo, práve vo Vietname si môžete, aspoň takto cez kuchyňu, na chvíľu pripomenúť domov. 

3. Gỏi Cuốn – čerstvé rolky

Gỏi Cuốn sú ďalším jedlom, ktoré vám urobí radosť, ak máte radi čerstvé a ľahké pokrmy. Tieto čerstvé jarné závitky z ryžového papiera, plnené rezancami, mäsom, krevetami, zeleninou a bylinkami jednoducho musíte vyskúšať. Obvykle sa podávajú s arašidovou alebo rybou omáčkou.

4. Bánh xèo – slané palacinky

Vvietnamské slané palacinky z ryžovej múky, kurkumy, kokosového mlieka a vody. Palacinky sa plnia mäsom, krevetami, fazuľovými klíčkami a bylinkami a podávajú sa s listami šalátu a rybou omáčkou.

5. Cà Phê – vietnamská káva

Nemôžeme zabudnúť na vietnamskú kávu, ktorá je takisto neoddeliteľnou súčasťou miestnej kultúry. Vietnamská káva má bohatú a zaujímavú históriu, ktorá sa začala v 19. storočí, keď francúzski kolonizátori priniesli prvý kávovník do Vietnamu. Odvtedy sa Vietnam stal jedným z najväčších producentov a vývozcov kávy na svete, najmä robusty. Vietnamská káva je silná a aromatická, často dochutená kondenzovaným mliekom, čo jej dodáva sladkosť a hladkosť.

Vietnam ponúka množstvo zaujímavých a chutných kávových nápojov, ktoré si môžete vychutnať v rôznych kaviarňach a stánkoch. Medzi najpopulárnejšie patria:

  • Tradičná vietnamská kvapkaná káva (cà phê đen alebo cà phê sữa), ktorá sa pripravuje pomocou filtra phin a podáva sa buď čierna alebo so sladeným kondenzovaným mliekom.
  • Vietnamská ľadová káva (cà phê sữa đá), tradičná kvapkaná káva, ale ľadová. Tento nápoj je ideálny na osvieženie v horúcom a vlhkom podnebí Vietnamu.
  • Kokosová káva (cà phê cốt dừa), ktorá je zmesou čerstvého kokosu, kosového krému, kondenzovaného mlieka a ľadovej kávy. Tento nápoj je sladký, krémový a osviežujúci. Najlepšiu kokosovú kávu som ochutnala v tejto kaviarni v Đà Nẵng. (na fotke vľavo, ale z inej kaviarni, kde mi chutila tiež)
  • Vaječná káva (cà phê trứng), ktorá je špecialitou Hanoja, ale ochutnať ju viete v rôznych kútoch krajiny. Tento nápoj sa skladá z horúcej kvapkanej kávy, na ktorej je vrstva vaječného žĺtka vyšľahaného s cukrom a kondenzovaným mliekom.
  • Slaná káva (cà phê muối), ďalšia zo špecialít Vietnamu. Káva je síce slaná, ale mne (Karinka) skôr pripomína chuť slaného karamelu a naozaj mi to spojenie kávy a soli chutilo. Výborná bola. (na fotke vpravo)

kokosová káva
slaná káva

6. Pivo

Pitie piva je vo Vietname veľmi populárne a je súčasťou kultúry. Vietnamské pivo je lacné, chutné a osviežujúce. Medzi najznámejšie miestne značky piva patria Saigon Beer, Hanoi Beer333Huda a Su Tu Trang (Biely lev). Mnohí ľudia tiež uprednostňujú chuť dovážaných alebo medzinárodných značiek ako HeinekenTigerBiere LarueBudweiser a Sapporo. My sme si raz kúpili tieto lacné vietnamské pivá a oboch nás potom pálila celý večer záha.

Vietnamci svoje pivo radi pijú z pohárov namiesto plechoviek alebo fliaš, a tiež doň radi pridávajú kocky ľadu. Nezvyčajná vec o pití piva vo Vietname je, že musí byť vždy sprevádzané chutným jedlom.

Záver

Jedlo a gastronómia Vietnamu je fascinujúcou kombináciou chutí, čerstvých surovín a regionálnych vplyvov. Ak sa chystáte na cestu do tejto krásnej krajiny, nezabudnite vyskúšať tieto ikonické jedlá a drinky, určite vám budú chutiť. Vietnam si určite zamilujete – ak vás neosloví nič iné, tak jedlo a gastronómia určite.

Facebook
WhatsApp

Obľúbené články

4 dôvody, prečo sú kožené ruksaky dokonalým doplnkom

Santorini – cesta tam

Lacné ubytovanie v Santorini – Pension St. George

Prečo majú kožené výrobky jedinečnú vôňu

Košík
  • Doprava ZDARMA
  • -25% ZĽAVA
  • -25% + doprava ZDARMA!
  • LETNÝ VÝPREDAJ
Ak chcete zobraziť príspevky, ktoré hľadáte, začnite písať.
Domov
Shop
0 items Košík